Huisgemaakte za’atar

Het Za’atar kruidenzout maakten we twee jaar geleden in het  kader van onze eindejaarsactie voor vluchtelingenwerk. Het was een eenmalige productie voor het  goede doel want wij telen geen sesam en ook geen sumak). Op algemeen verzoek  volgt hieronder het  recept zodat je het nooit meer hoeft te missen.

Za’atar is populair in het Midden-oosten waar het woord verwijst naar het  mengsel maar even goed naar alle kruiden met een tijm-, bonenkruid- of marjolein-aroma (net zoals het Griekse ‘oregano’  ook voor meer dan één kruid staat).

Het  mengsel wordt over groente gestrooid, in dips of vleesballetjes verwerkt of – gemengd met olijfolie – op platbrood gesmeerd voor het bakken.

Je gebruikt za’atar op zich, aangevuld met olijfolie of in combinatie met  zout.

Recept Za’atar

Voor za’atar meng je

  • 50 g sesamzaad
  • 25 g sumak (*)
  • 25 g gedroogde tijm, fijngewreven in een zeef

Voor het za’atar kruidenzout meng je 100 g za’atar en  900 g zeezout.

(*) Sumak is de gemalen bes van de fluweelboom of azijnboom (Rhus coraria). Die wordt  geteeld in Zuid-Europa en het Midden-Oosten maar  groeit ook bij ons in tuinen. Sumak is incontournable in de Libanese keuken. Meestal gebruikt men het daar als wij voor citroen zouden kiezen: om een gerecht aan te zuren of om de smaak van een gerecht  te versterken.