De smaakmakers: 5 x citroen

Citroengeur en -smaak met kruiden. Natuurlijk kan dat. Hieronder onze persoonlijke top 5 voor citroengeur en -smaak.

5. citroenmelisse (Melissa officinalis)
Het aroma van citroenmelisse is zacht maar toch onmiskenbaar citroenig. Citroenmelisse past goed bij fruitgerechten, bij vis, kip of in een tomatensalade. Ook  joghurt of verse kaas, ijs of gerechten op basis van room of (plantaardige) melk kun je opfrissen met citroenmelisse. Een tisane van citroenmelisse is een heerlijk zacht slaapmutsje.
Gebruik citroenmelisse koud of voeg op het allerlaatste, net voor het opdienen, toe. Of maak er eerst een sterk aftreksel van, zeef en gebruik dat vocht als basis voor saus of bouillon.

4. citroenbasilicum (Ocimum basilicum ‘Lemon’)
Op en top zomers is deze naar citroen geurende basilicum. Veel citroen en een weinig basilicum, zo kun je de smaak van citroenbasilicum het best omschrijven. Wij telen het bossige ras ‘Mrs Burns Lemon’.
Je kan de blaadjes gebruiken in nagenoeg elke zomerse salade en er ook een heerlijk verfrissende ijsthee van zetten. Citroenbasilicum geeft onze tisane met venkel een lichtzoete toets.

3. citroentijm (Thymus x citriodorus)
Alledaags? Misschien. En toch heeft citroentijm kwaliteiten waardoor hij zeker in dit lijstje thuishoort. De capaciteit om elk warm gerecht meteen op te frissen bijvoorbeeld. Tel daarbij het feit dat het kruid bijna het hele jaar door beschikbaar is.
Gebruik citroentijm in gerechten met vis of kip, wortel of venkel, stoofpotten, ovenschotels, marinades… Rits de blaadjes vooraf van de tak of laat hele takjes mee pruttelen.
Bij Duizendblad telen we naast de gewone Thymus x citriodorus ook de varieteit ‘Lammefjörd’, een kruipende citroentijm die ook nog eens geweldig mooi bloeit. In de wintermaanden, als de gewone citroentijm het laat afweten, verschijnt deze op het appel.

2. citroengras (Cymbopogon citratus)
Onmisbaar in de oosterse keuken. Alleen jammer dat het seizoen bij ons zo kort is: van juli/augustus tot half november.
Kneus de hele steel en laat meekoken in soepen en stoofpotten. Of overgiet met heet water voor een infusie in oosterse stijl.
De fijngehakte steel kun je samen met look en koriander verder fijnstampen tot een geurige pasta. Voeg die toe aan oosters getinte gerechten zoals curry’s of noedelsoep.

1. citroenverbena (Aloysia triphylla)
Mijn onbetwiste nummer 1. Het aroma van citroenverbena is overwelidgend en laat zich bovendien goed bewaren. Naar verluidt zou de intense geur meer dan tien jaar intact blijven. Citroenverbena past goed bij vis en kip, bijvoorbeeld in marinades of vullingen. Of wat daht je van een kruidenboter met fijngehakte citroenverbena? Gebruik citroenverbena vers in dranken en desserten. In fruitdesserts zorgt citroenverbena voor de verfrissende noot. En een tisane van citroenverbena is een perfecte afsluiter van de dag.

Meer weten over de smaak van kruiden? Schrijf je dan in voor onze workshop De smaakmakers op 9 september a.s.

Bewaren

Bewaren