Achter de schermen – afl. 1: kruideninfusies

In deze reeks gunnen we je een blik achter de schermen van Duizendblad. In de eerste aflevering maken we kruideninfusies. Als toemaat krijg je op het eind van deze post tips om zelf kruiden te drogen.

Hoe het begon? Enkele zomers geleden: de oogst was overvloedig en zo goed als al onze klanten hielden een zomerstop. Hét moment om de planten een grote beurt te geven en plaats te maken voor nieuwe groei. Reculer pour mieux sauter. De composthoop geurde verrukkelijk en ik mulchte met de allerbeste kruiden. Maar tijdens het knippen en snoeien groeide de frustratie om zoveel gemiste kansen.

Ik knutselde inderhaast een droogrek in elkaar en experimenteerde met recepten voor tisanes en kruidenzout. Het begon simpel met citroenverbena en munt maar algauw kreeg ik plezier in het combineren van smaken, kleuren en aroma’s. Intussen telen we een deel van onze planten speciaal voor de drogerij en is het ‘oogsten om te drogen’ vaste prik op onze takenlijsten.

De tisanes van Duizendblad staan op de kaart van verschillende café’s en restaurants en zijn ze te koop in winkels in Brussel en het Pajottenland. Ook via de webwinkel bestel je de tisanes.

  

1. Een lekkere kruideninfusie begint bij gezonde planten. Wij doen er alles aan om het ze naar de zin te maken. Hoe? Dat lees je hier.

2. We oogsten de kruiden als ze op hun best zijn en op het juiste moment van de dag. Niet op regenachtige dagen bijvoorbeeld: kruiden die vochtig zijn drogen immers niet mooi.

3. Voor het drogen ritsen we de bladeren en bloemen van de stelen. Daarmee besparen we op plaats in de droogkast en op het schoonwerk na het drogen.

  

4. Het plantenmateriaal gaat in dunne lagen in het droogrek. Dat bestaat uit een twintigtal ramen met vliegengaas die in een kast schuiven zodat de lucht goed tussen de verschillende lagen kan circuleren. Een rolgordijn houdt het licht uit de kast en een ventilator zorgt ervoor dat overtollig vocht bij het begin van het droogproces goed weg kan.

5. Vooraleer we de planten verder verwerken, moeten we ze nog ‘schonen’: de blaadjes – als dat nog niet gebeurd is – van de stengels ritsen, takjes en andere onzuiverheden verwijderen.

  

6. Voor het maken van onze mixen laten we ons inspireren door de rijkdom van het veld, een plant, een seizoen, een kleur of een geur.

7. Eens het recept op punt, kunnen we starten met het maken van de mix. Daarvoor wegen we de droge ingrediënten af en mengen ze in een ruime ton.

8. Etiketten plakken, printen, registers invullen: er komt best wel wat papierwerk kijken bij het maken van onze kruidenthee.

  

9. Zakjes vullen, wegen, sluiten: de sweatshop draait nu op volle toeren.

10. Klaar! Nu alleen nog de ketel opzetten.

Droog zelf je kruiden
Drogen is een goede manier om de smaak en het aroma van kruiden te bewaren. Zo doe je dat thuis:
• Hang kruiden als munt, rozemarijn of salie in losse bossen ondersteboven op een droge, donkere plaats waar de wind goed circuleert.
• Eetbare bloemen zoals rozenblaadjes of kaasjeskruid en ‘korte’ kruiden zoals tijm droog je beter vlak, in een dunne laag uitgespreid. Dat lukt goed op een laken maar beter nog is een oud vliegenraam waar de lucht ook door kan.
• Drogen is niet voor elk kruid de beste bewaarmethode. Van het aroma van zachte kruiden zoals dille bijvoorbeeld, blijft na het drogen niet veel meer over (maar daar kom je zelf wel achter).
• Hoewel drogen een goede manier is om het kruidenseizoen te rekken, wacht je beter niet met drogen tot het bijna winter is. Oogst wanneer de kruiden op hun hoogtepunt zijn. Dat komt de kwaliteit van je drogerij alleen maar ten goede.
• Bewaar je kruiden droog en uit direct zonlicht, bijvoorbeeld in een papieren zak waarop je de naam van de plant en het oogstjaar schrijft.
• Experimenteer! Je kan zoveel doen met droge kruiden: kruidenzout, thee, potpourri, verwennerij in de badkamer… Proef, ruik, probeer. Om je te inspireren maakten we dit pinterest-bord.

Meer kruiden drogen met Winwinner
De volgende jaren willen we onze droogcapaciteit flink omhoog krijgen. Daarom lanceerden we zopas een campagne via Winwinner. Ken jij iemand die wat graag wil investeren in een ecologisch kruidenbedrijf met een fiscaal interessante winwinlening? Hier vind je de link naar onze projectoproep.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren